Grafstukje_6

De grafsteen van Cornelis Kater onthult niet veel over de achtergrond van de man. (Foto: Marcel Harlaar)

Wie begraafplaats De Iepenhof bezoekt, loopt letterlijk door de geschiedenis van Haarlemmermeer. Geïnteresseerden zouden aan de hand van de familienamen op de graven een prachtige geschiedenis kunnen schrijven. Dit is deel 6 in de serie met bijzondere graven: Cornelis Kater.

Van de grafsteen van Cornelis Kater, een granieten stele, word je op zich niet veel wijzer. Om meer over de man te achterhalen was een ware speurtocht nodig die mij in eerste instantie bij het militieregister bracht. Daar vond ik dat hij in Monster is geboren op 17 april 1873, hij overleed volgens de steen op 18 februari 1945, op 71-jarige leeftijd; kort voor het einde van de Tweede Wereldoorlog en tevens de sterfdag van de bekende Italiaanse kunstenaar Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni.
Wie overigens op de naam Kater zoekt, komt vanzelf bij een pikzwarte bladzijde uit de toch al zwarte bladzijden van de oorlogsgeschiedenis: de Zaanse liquidaties. Maar daar heeft deze overledene weinig mee te maken.
Cornelis Kater is de zoon van Tijmon Kater (22-10-1846) uit Monnickendam en Barta Amelia Velthuis (16-2-1851) uit Oldebroek. Cornelis had twee zussen: Helena Arnoldina Barendina Leusden (geboren Kater) en een onbekende broer of zus. Hij trouwde met Catharina Elisabeth Kater (geboren Dersjant) op donderdag 23 januari 1908, in Utrecht. Catharina is geboren op 14 juli 1873, in Delft. De datum van haar overlijden is onbekend. Op het moment van trouwen was Cornelis wijkklerk te Utrecht. Bij het huwelijk waren aannemer Gerardus Johannes van Vloten, gemeenteambtenaar Hendricus Johannes Anthonius Boudier, Hendrik Gerrit Daniels en assuradeur Nicolas Charles Ferdinand Louis Verlint aanwezig. Maar liefst vier comparanten.
Cornelis en Catherina hadden een zoon: Ieke’s Opa Kater, maar verder is er over Cornelis Kater weinig terug te vinden. Wat heeft hij gedaan in Haarlemmermeer? Wat trok hem naar de polder? Waar woonde hij? Wat voor beroep oefende hij uit? De granieten stele is recent omgevallen. Rul zand markeert waar de steen heeft gelegen. Het graniet is bijna niet te tillen. De stele staat lost op het toebedeelde stuk grond.

Tekst en beeld: Marcel Harlaar
Gepubliceerd in Het Witte Weekblad – Hoofddorp