JE

Jinan Emanuels

Een van de opvallende stemmen die ik in de afgelopen maanden hoorde was de stem van Jinan Emanuels. De eerste keer dat ik haar stem hoorde was tijdens Schoolslag, georganiseerd door Artquake) en onlangs bij Project Cover. Als zangeres van de schoolband Main Course staat zij haar mannetje, maar ook in andere formaties is haar gloedvolle soulstem een mooie aanvulling op het totaalgeluid. Dit jaar deed ze eindexamen VWO aan het Kaj Munk College. Ik sprak met haar over haar (muzikale) plannen voor de toekomst.

Wat wil je na deze school gaan doen?
Ik heb me ingeschreven voor de studie Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Binnenkort hoor ik of ik ben aangenomen.

Wat zijn je muzikale ambities?
Ik ga geen muzikale opleiding doen, maar muziek wil ik wel in mijn leven houden. Vooral met Main Course hoop ik dat we nog lang door kunnen gaan met muziek maken en optreden.

Wie zijn je muzikale voorbeelden?
Ik heb niet echt een ‘muzikaal voorbeeld’, maar er zijn wel artiesten die mij hebben geholpen mijn eigen sound te vinden. Beyonce was de eerste ‘grote mensen muziek’ waar ik als klein meisje naar luisterde, dus haar muziek heeft mij zeker beïnvloed, hetzelfde geldt voor Alicia Keys. Michael Jackson is ook één van mijn favoriete artiesten.

Hoe ben je in de muziek terecht gekomen en wanneer merkte je dat je talent had voor zingen?
Ik heb het altijd al leuk gevonden om te zingen, ik heb musicallessen gehad vanaf dat ik klein was. Ik was veel bezig met theater, muziek en dans, maar via Artquake ben ik toch meer in de muziekwereld terecht gekomen. Zij hebben mij gescout bij een voorstelling op mijn middelbare school drie jaar terug en sindsdien ben ik niet meer weg te slaan uit Duycker.

Ik hoorde je tijdens Project Cover ook een nummer van Doe Maar doen. Welke muziek heeft jouw voorkeur? Houd je van alle muziek?
Ik heb een redelijk brede muzieksmaak. Ik kan veel verschillende soorten muziek waarderen. Ik heb daarbij niet een specifieke voorkeur. Ik houd van pop, rock, jazz, soul en funk. Met de band proberen we ook zo veel mogelijk verschillende stijlen te spelen.

Wat betekent muziek voor jou?
Ik zie muziek als iets wat mensen bij elkaar brengt. Ik heb een heel groot deel van mijn vrienden via muziek leren kennen. Je praat makkelijker met elkaar als je zo een grote gemeenschappelijke interesse hebt. Ik vind het leuk om te zingen als ik alleen ben, maar samen met anderen muziek maken heeft wel mijn voorkeur.

Ik heb voornamelijk covers gehoord, maar wil je ook eigen nummers gaan maken?
We zijn met de band begonnen om aan eigen materiaal te werken. We hebben het lang uitgesteld door drukte met onder andere school, maar het is nu wel een goed moment om aan eigen nummers te gaan werken.

Willen jullie als Main Course doorgaan als band?
We zijn zeker van plan om door te gaan. We merken dat we steeds meer op elkaar ingespeeld raken. We willen dit doorzetten en kijken hoever we kunnen komen samen.

Wat vind je van de muziekscene in Haarlemmermeer?
Ik vind dat er een heleboel leuke gelegenheden zijn voor muzikanten om zich te laten zien. De Clever Sessions, georganiseerd door Martijn Klaver en Dave Breidenbach, in Duycker Café bijvoorbeeld zijn erg leuk, of de Music Jam die wordt georganiseerd door Axe Hessel. Ik vind het ook erg goed dat Artquake jongeren de kans geeft om zichzelf te laten zien.

MC

Main Course tijdens Project Cover in de kleine zaal van Duycker

Tekst en foto: Marcel Harlaar