alvie

Zanger/gitarist Al Vie (midden) als voorman tijdens de jamsessies bij pool- en dartcafe Potters in Hoofdddorp

Laatst woonde ik de jamsessie in pool- en dartcafé Potters bij. Ik was er nooit eerder geweest, maar had goede noten horen kraken door andere muzikanten uit de muziekscene in Haarlemmermeer. In het oog sprong een bandlid dat zich om alles leek te bekommeren. Later stelde hij zich aan mij voor als Al Vie.

Ben jij de regelneef van de jamsessies?
In het begin deed ik dit alleen en nu doe ik het sinds kort samen met Ramon Bakker. Hij doet al vele jamsessies in Haarlem onder meer in de Flapcan.

Hoe lang doe jij al mee met de jamsessies?
Dat is nog niet zolang ongeveer een jaar.

Hoe lang maak je al muziek? Of vertel eens iets over je achtergrond?
Muziek maak ik al van jonge leeftijd. Ik ben een bandje begonnen met Erwin van Ligten toen wij een jaar of 11 of 12 waren. Daarna heb ik livemuziek een lange tijd gedag gezegd omdat ik als deejay elk weekend werk had en dat was met live muziek zeuren. Ik heb wel veel achtergrondwerk gedaan met onder andere Oscar Harris (toen had hij een hit met “Song for the children”). En Jack Jersey, bekend van de hits “Shri Lanka” en “Papa Was a Poor Man…” Pas sinds ik met een kerkband als drummer weer in de muziek terecht ben gekomen is mijn belangstelling weer gewekt. En via jamsessies ben ik musici tegengekomen waar ik nu ook in een vaste band mee speel als zanger/gitarist.

Waar is het idee vandaan gekomen om bij Potters jamsessies te houden?
In eerste instantie kwam ik in contact met de eigenaren om een hele andere reden. Door toedoen van een Facebook-vriendin van mij.

Is de samenstelling vast of wisselend bij deze jamsessies?
De samenstelling is doorgaans niet vast, maar de laatste tijd krijg je mede door het samen spelen met de musici een bepaalde band zodat je meer ideeën onderling kan bespreken om de jamsessies gevarieerd te houden. Telkens andere nummers laat horen.

Ik zag bekende gezichten, Rosita Loth en Sven Duijff. Doen die vaak mee?
Voor de zangers/essen geldt dat hier wel een verloop in zit. Net wat ik al heb genoemd je wilt een gevarieerd beeld scheppen en niet steeds dezelfde nummers horen. Dan heb ik het over zangers/essen die in de sessieband zingen.

Vormt de vaste kern ook een band?
Deels wel.

Spelen jullie ook op andere plekken?
Nee, dit is echt een vaste plek in Potters en de enige.

Welk repertoire spelen jullie?
Dat is van alles juist om het zo gevarieerd mogelijk te houden.

Doen jullie naast cover ook eigen nummers?
Ja, de keer dat jij er was heb ik nummers gespeeld die zelf zijn gecomponeerd.

Ik zag dat er weinig publiek was. Wat staat jullie voor ogen met de jamsessies?
Dat het snel meer bekendheid mag geven en dat er meer musici en publiek op af komt met hart voor muziek. Net zoals de eigenaren. Dick is bijvoorbeeld drummer en het drumstel wat er staat is van hem.

Zanger/gitarist Al Vie (rechts) houdt van afwisseling en wil de jamsessies spannend houden.

Zanger/gitarist Al Vie (rechts) houdt van afwisseling en wil de jamsessies spannend houden.

Wat vind je eigenlijk van de muziekscene in Haarlemmermeer?
Die vind ik grandioos. De drummer van mijn eigen band “The Blues Gang” Richard Heijerman speelt bijvoorbeeld al jaren bij Sjako, een band uit Haarlem. Een band van topniveau. En sinds kort is Richard officieel, door het vakblad OPMAAT, uitgeroepen tot de beste drummer van Nederland.

Woord en beeld: Marcel Harlaar