wft

Het debuutoptreden van Waiting for Tomorrow met zangeres Jill Olijhoek

Gooi de muziek van Blondie en Blink 182 in de mixer en zout het resultaat op met een flinke dosis enthousiasme en muzikale bedrevenheid en je hebt de basis voor de muziek van Waiting For Tomorrow, een punkband uit Nieuw-Vennep die sinds het begin van 2013 aan de weg timmert. Op 10 oktober stonden zij op Local Heroes voor hun debuutoptreden als band.

De samenstelling en naam van de band is niet altijd zo geweest. De huidige gitarist, Christian Duivenvoorden, en vorige zanger, Ruben Verbaas, besloten mee te doen aan Night of the Talents, een talentenjacht bij hen op school. Zij besloten het nummer Still Counting van Volbeat ten gehore te brengen. Het voelde echter niet compleet om dat als duo te doen. Daarom vroegen zij Daniël Sloohof (gitaar), Bas Pols (basgitaar) en Sander Brouwer (drums) om hen te begeleiden.

Na enkele oefensessies besloten zij als band door te gaan onder de naam Praying for Darkness. In die samenstelling zijn ze een jaar actief geweest. Ze hebben een aantal optredens gedaan, onder meer  in Leiden. Daar leerde de band Jill Olijhoek kennen, die hen uitnodigde voor een interview op de lokale radio van Waddinxveen. Vlak voor dit interview hebben ze de naam Praying for Darkness veranderd in Waiting for Tomorrow; dit paste iets beter bij de band vonden ze.

Na een tijdje samen muziek te hebben gemaakt, kwamen de drummer en zanger erachter dat dit niet de muziekstijl was die zij graag wilden volgen. Ze besloten begin maart 2014 de band te verlaten. De rest weigerde echter Waiting for Tomorrow op te geven en zocht naar een nieuwe drummer en zanger(es). Eind maart voegden Jill Olijhoek (zang) en Sjoerd de Visser (drums) zich bij de band.

Hoe zouden jullie de muziek zelf omschrijven?

Wij omschrijven ons als punkband, maar dat betekent niet dat we het alleen bij punk laten. Punk zal onze hoofdrichting blijven, maar daarnaast vinden we het ook leuk om nummers uit andere stijlen te spelen, zoals metal of hardrock.

Hebben jullie al veel opgetreden?

In deze huidige samenstelling hebben we nog niet zoveel optredens gehad. Sterker nog, Local Heroes op 10 oktober in Hoofddorp was ons eerste optreden in deze formatie! In de vorige samenstelling zijn er wel meerdere optredens geweest; voornamelijk op scholen voor enkele nummers, en in kroegen. De zangeres heeft, naast deze band, meerdere projecten lopen waar ze regelmatig mee optreed. Voor de drummer was dit wel het eerste optreden, maar uit de reacties van ons vorige optreden af te leiden, hadden velen dit niet gedacht.

Jullie spelen nu voornamelijk covers. Willen jullie ook eigen werk gaan spelen?

Op dit moment spelen wij alleen covers, maar we willen wel graag eigen werk maken. We zijn er al een beetje mee bezig en hebben wat losse ideeën die erom vragen uitgewerkt te worden.

 Wat vonden jullie van het optreden in Duycker?

Ontzettend gaaf! Het was een leuke zaal met heel erg leuk publiek. Het geluid op het podium was erg goed en ook de regeling was erg duidelijk.

Wat zijn jullie muzikale voorbeelden/ helden?

Wij kijken erg naar de muziek van Blink 182. Wij nemen hen ook een beetje als voorbeeld en maken er grapjes over dat zij later in ons voorprogramma zouden staan, haha. Ook nemen we de band Future Idiots uit Zweden als voorbeeld.  Verder luisteren we veel naar bands alsSum 41, The Offspring, Angels and Airwaves, +44, Box Car Racer en Zebrahead.

Punk stond in de jaren zeventig voor een levenshouding. Wat spreekt jullie daar in aan?

Het klopt dat punk staat voor een levenshouding. Echter toen de stijl ontstond, was deze niet zoals die nu is. Punk stond toentertijd bekend als een protestbeweging tegen de maatschappij. Maar tegenwoordig zie je hier weinig nog van terug en is de muziekstijl ook erg veranderd. Wij vinden punk leuk zoals deze nu is: alternatief, hard en energiek.

Wat is jullie ambitie als band?

Voor nu willen we heel graag optreden en eigen nummers maken. We hopen in de toekomst ook met onze eigen nummers op de planken te staan.

Gaan jullie het serieus aanpakken als band?

We zouden graag regelmatig optreden en eigen nummers maken. Maar omdat we nu nog niet zo lang bij elkaar zijn, vinden we het het belangrijkste voor nu om zoveel mogelijk lol te maken met elkaar en op het podium.

 Gaan jullie veel naar andere bands kijken?

En of we dat doen! Naast het feit dat het leuk is om naar andere bands te kijken, kun je er ook heel veel van leren.

Doen jullie volgend jaar mee  met de popprijs Haarlemmermeer of hebben jullie nog andere plannen?

Momenteel hebben wij nog geen verdere optredens gepland staan, maar we zijn er wel hard mee bezig. Of we volgend jaar meedoen aan de popprijs Haarlemmermeer weten we nog niet. Misschien wel, maar eerst wat meer ervaring opdoen met optredens in deze samenstelling.

Marcel Harlaar