Afarley (oorspronkelijke naam Angelo Emanuel Farley) is geboren op Sint- Maarten (Nederlandse Antillen) en is na talloze omzwervingen via onder meer Friesland tijdelijk in Hoofddorp neergestreken.  Jerry Joffer duwde mij tijdens de reünie van de Lans een cd in handen met een positieve aanbeveling. Iets om te checken, zei hij. Dat heb ik gedaan en werd al snel gegrepen door de zomerse dancehall klanken met een boodschap van de Antilliaan.

afarley

Afarley in Hoofddorp

Afarley (1979) raakte als kleine jongen geobsedeerd door muziek. Hij begon met muziek in het koor op Sint- Maarten en daarmee is meteen al een eerste verklaring voor de boodschap van Afarley gegeven: een christelijke inkleuring van zijn teksten. Hij groeide op in een muzikale buurt,  met veel dj’s en mensen die van muziek houden. Er was elke dag wel muziek.

Op zijn zestiende koos Afarley een andere weg op artistiek gebied. Hij startte een studie visuele kunst in Miami, Florida (VS). Afarley ziet muziek ook als kunst, en begon in die tijd ook met teksten schrijven. Langzaam ontwikkelde hij een eigen stijl. Via vrienden uit het hip hop circuit komt hij in een studio en besluit hij zijn muzikale carrière serieus op te zetten. Het beoogde succes bleef uit en Afarley ging zich volledig op zijn studie richten. Hij keerde na zijn studie terug op Sint Maarten en was voor hij er erg in had weer met muziek bezig. Hij deed mee aan een talentenshow en trad op bij lokale radioshow.  In 2003 kwam hij naar Nederland en vestigde zich in Leeuwarden. Na optredens met een hiphopgroep besloot hij solo verder te gaan met de muziek die bij zijn roots past: dancehall/reggae.

Na een optreden in het voorprogramma van Ziggi Ricardo in 2008 gaf hij Mr. Rude de producer van Ricardo, CEO van Rockn Vibes studio een demo mee. Deze gaf hem het advies om een single op te nemen. Afarley is toen naar een producer in Rotterdam gegaan en heeft daar in de studio twee singles opgenomen getiteld,   ’Music’ en ‘Good King’. Ondanks de goede producer en kwaliteit van het product, is er met deze  singles niks gedaan qua marketing en promotie.

Ik sprak een tijdje terug kort met Jerry Joffer, promotor en woordvoerder.

Wat is er muzikaal veranderd?

Jerry Joffer: ‘Zijn stijl is nu zo ontwikkeld dat hij met zijn muziek een boodschap overbrengt die mensen erg aanspreekt. Het blijkt dat een groot deel van zijn publiek het nu eens is met zijn manier van muziek maken en de boodschap die hij overbrengt.’

Wat is zijn boodschap in enkele woorden?

Afarley heeft een passie voor de jeugd en de moeilijke perioden die bepaalde jongeren doorgaan. Hij wil doormiddel van muziek ook invloed uitoefenen op de politiek en de maatschappij, omdat hij vindt dat het niet gaat zoals het zou moeten gaan.

Wat willen jullie nog gaan doen?

Joffer: “De bedoeling is dat we nu gaan richten op het maken van videoclips, maar goed dat kost geld. Vandaar dat we bij optredens de cd’s kunnen verkopen om voldoende budget te hebben voor professionele video’s”

De mixtape van Afraley

De mixtape van Afraley

Na een lange weg van ups en downs, zo meldt het persbericht, is Afarley eindelijk bezig een volwaardig en volgens eigen zeggen spectaculair album uit te brengen, met de beoogde spiritueel getinte hitsingle ‘Only God’. Vorige week kwam zijn nieuwe single Numba uit, geproduceerd door Isound Kwasiba. Het is de vierde single van zijn mixtape Dancehall Inna Europe die vol staat met verfrissende reggae dancehall klanken. Afarley is zonder meer een rijzende ster van wie we in de toekomst nog wat gaan horen op het gebied van dancehall en reggae artiest. Hij wil door middel van de boodschap in zijn muziek verandering brengen in de maatschappij en jeugd. Als hij de jeugd in beweging krijgt is dat al een ding en stil zitten is hartstikke moeilijk op de zomerse klanken die dit fenomeen produceert. Luister maar eens naar de mixtape ‘Dancehall inna Europe’. Het zou mij niks verbazen als we dat regelmatig gaan horen op de terrassen van zonovergoten, nazomerend Haarlemmermeer.

Marcel Harlaar

Bekijk de clip van Numba: http://youtu.be/7ngWxqCGsPA