nina

Nina Kraak tijdens het optreden in winterland Hoofddorp op 4 januari 2014 (Fotografie: Eigenwijze Fotografie)

De Haarlemmermeerse talentenwedstrijd Show ‘M heeft al heel wat lokaal talent een kans gegeven zich verder te ontwikkelen. Niet alleen maken de winnaars van een onderdeel kans op een workshop of een nadere kennismaking met de showbusiness, ook ontmoeten zij zoveel andere talenten waarmee zij zich kunnen meten en met wie zij kunnen sparren. Een van die talenten is de Hoofddorpse zangeres Nina Kraak, die regelmatig optreedt in Haarlemmermeer.

Toen ik twee jaar geleden een reeks artikelen had geschreven als opmaat voor de editie van 2012, belandde ik eind december spontaan in Poppodium Duycker voor Project Cover 2012. Daar trad onder meer Michelle Nijenhuis op met haar vriend/medemuzikant Branko en een aantal andere verbazingwekkende goed en strak spelende talenten. Een optreden bleef me bij omdat de jeugdige zangeres indruk maakte met een prachtige breekbare stem in ontwikkeling. Ik nam wat foto’s, plaatste ze op Facebook en vergat de avond. Tot enkele weken terug iemand mij attendeerde op Nina Kraak die niet mocht ontbreken in de groep Muziekscene Haarlemmermeer. Met een blik op haar Facebook profiel wist ik het weer. Dat was die zangeres van die bewuste avond.  Op 4 januari trad Nina Kraak op met de band Countdown in Winterland Hoofddorp. Na het optreden door nam ze even de tijd voor een interview.

Waarom was dit het laatste optreden?
Dit is zeker niet mijn laatste optreden! Ik speelde op 4 januari samen met de Nieuw-Vennepse band Countdown en zij speelden voor het laatst in deze setting. In de afgelopen maanden heb ik meerdere keren met hen samengespeeld. Er zijn in die band mensen vertrokken en bijgekomen en nu vinden zij het tijd om in een andere setting te gaan werken. Waarschijnlijk zal ik juist met een aantal leden veel meer gaan samenwerken. Overigens zingen en spelen wij ook regelmatig in De Oude Molen in Nieuw-Vennep en Café De Pomp in Hillegom en hebben nu ook contact met Friends in Nieuw-Vennep om daar wekelijks iets te gaan doen.

Wat voor nummers speelden jullie?
Wij speelden allerlei populaire muziek. Van Nederlands (Bløf, Kane, Marco Borsato) tot oldies van de Beatles tot Bon Jovi. Tijdens dit optreden hebben wij een twee zelfgeschreven nummers gezongen, en nummers van artiesten als Robbie Williams, Backstreet Boys, Rihanna, The Fray, Maroon 5, Coldplay, Anouk, Lorde, Emeli Sandé en Bill Withers, maar ook werk van Aloe Blacc, P!nk, Red Hot Chilli Peppers, Jessie J, Bastille, U2, Jason Derulo, Gavin Degraw, Swedish House  Maffia, Demi Lovato, Imagine Dragons, Incubus, Andy Grammar, en The Counting Crows, John Legend, Oasis, Alicia Keys en John Mayer staan op het repertoire. En op verzoek leren we nummers voor elke gelegenheid!

Ga je solo verder?
Ik heb nog geen idee wat ik definitief ga doen. Ik heb vaak solo opgetreden (op 22 december zong en acteerde ik daar solo en heb daar tevens samen met Joey Janson akoestisch een zelfgeschreven lied gezongen voor mijn moeder die heel erg ziek is). Maar ook het zingen in en met een band vind ik heel erg leuk. Het samen muziek maken, delen en samenwerken vind ik dan heel erg leuk.

Wat zijn je plannen?
Te veel om op te noemen eigenlijk, hihihi. Ik doe dit jaar dubbel eindexamen, MAVO en de weekendopleiding van Dansacademie Lucia Marthas in Amsterdam, waar ik vrijdags en zaterdags danslessen (alle disciplines van klassiek ballet tot tapdans en hiphop) volg, maar ook zanglessen en performance. Misschien dat ik een tussenjaar ga doen in een ander land om te kijken waar mijn uiteindelijke keuze zal liggen. Momenteel gaat mijn voorkeur uit naar de muziek!

Betekent Lucia Marthas een goeie opstap voor je carrière?

Een opleiding bij Lucia Marthas is sowieso altijd een goede opstap. Je leert er heel veel. Niet alleen de dans-, zang- en performancelessen, maar wat je vooral leert is discipline en heel hard werken. Mensen denken vaak dat als je in het zang- of danswereldje belandt, je het heel makkelijk hebt, maar dansen en zingen is 365 dagen per jaar keihard oefenen, of het nu vakantie is of niet, oefeningen blijven doorgaan…

Bereid je je voor op een solocarrière?

Nee,  zeker niet. Ik vind het heerlijk om mensen om mij heen te hebben, creatief met ze te denken, dingen samen neer te zetten, het gevoel van ‘dat hebben we samen gefikst. Ik ga toch meer voor het groepsverband. Maar zeg nooit ‘nooit’… en soms een tussenstap maken doe ik nu ook!

Heb je al veel eigen nummers?
Ik heb recent samen met Joey Janson een eigen nummer geschreven op verzoek van Jaimy Chua, organisator van GIG Haarlemmermeer. Ik heb daar al verschillende jaren aan meegedaan (onder meer aan een benefietvoorstelling voor kankerpatiënten in Haarlemmermeer), mede omdat mijn moeder al meer dan een jaar ernstig ziek is.

Wil je met een eigen band gaan spelen?
Ik denk dat dat meer in de lijn van verwachting ligt dan solo.

Wat doet de publieksprijs van Show ‘M met je?
Ik vind het een grote eer, juist omdat je niet alleen door een jury gekozen bent, maar door het publiek. Net als vanavond, het is heerlijk te zien dat mensen helemaal los gaan op de muziek en oudere dames staan te swingen. Daar doe je het allemaal voor!

Welke richting wil je op?
Ik heb nu voorkeur voor muziek. Jammer is dat in Nederland de meeste opleidingen pas beginnen met 17 jaar en ik dus nog ruim een jaar moet wachten om toegelaten te worden. Zonder kruiwagen gaat me dat dus niet lukken (maar misschien heb ik die ook pas gevonden J ). Anders ga ik ergens een tussenjaar doen, ik heb de tijd want ik ben nog jong, haha!

Wil je verder in de muziekbusiness?
Het is wel mijn grote droom, maar ik weet inmiddels dat dit wereldje keihard is. Je moet keihard werken (en daartoe ben ik natuurlijk bereid) om iets te bereiken maar het heeft ook met een ‘gunfactor’ te maken. Heb meegedaan aan programma’s als The Voice Kids en Holland Next Pop Talent (jammer genoeg mag ik daar niets over zeggen) maar daar zoek ik mijn kansen niet meer!

Treed je vaak op?
Inmiddels toch wel een aantal keer per maand, varieert een beetje, afgelopen december was een topmaand, deze maand wordt het iets rustiger en dat komt prima uit met mijn tentamens deze week en komende week!

Is je eigen repertoire een afspiegeling van de muziek die je zelf ook goed vindt?
Jazeker, al vind ik het ook een uitdaging om totaal andere muziek en liedjes te leren. Zo heb ik een aantal jaren geleden een jazznummer gezongen van Etta James ‘At Last’ en dat werd ook heel erg goed ontvangen. Tijdens het laatste schooloptreden in De Meerse werd ik door mijn muziekdocent uitgedaagd om eens ‘iets anders’ te laten zien van mijzelf dan alleen zang en toen heb ik gekozen voor een Nederlandstalig nummer (totaal niet mijn favoriet) ‘Mijn Pakkie An’ uit de musical Aïda. Achteraf hoorde ik dat er mensen in de zaal tranen in hun ogen hadden en dat is dan het mooiste compliment dat je kunt krijgen!

Wat draai je momenteel het meest?
Oef, dat is moeilijk. Ik heb de laatste tijd heel veel nummers gedraaid, vooral ook nummers die de band graag wilde zingen en die ik muzikaal gezien niet goed kende. Ik probeer me de laatste tijd te oriënteren op verschillende soorten muziek om mijn kennis en vaardigheden in mijn zang en repertoire te verbreden. Dus de ene keer is het Rihanna, Jason Derulo, Anouk of Beyoncé, een andere keer zet ik Queen op of The Beatles.

Wat zet je op als je na een optreden thuis komt?
Vaak zijn we nog heel lang bezig met afbreken en gaan dan altijd gezamenlijk nog even wat drinken en alles doorspreken van de avond, en daarna… Eigenlijk willen we dan heel graag onszelf terugzien en vooral terughoren om te kijken wat verbeterpunten zijn. Erg he?

Wat vind je van de muziekscene in Haarlemmermeer?
Er werd in Haarlemmermeer niet erg veel gedaan voor jongeren op het gebied van muziek. Gelukkig is een paar jaar geleden Project Cover gekomen, de talentenwedstrijd Show ‘M en voor de belangstellenden ook GIG. Maar het is jammer dat tijdens grote evenementen als Meerlive of Bevrijdingspop (of evenementen als Koninginnedag) zo ontzettend veel geld uitgegeven wordt aan ‘bekende’ artiesten, terwijl er lokaal genoeg talent te vinden is. Dat zijn mooie gelegenheden om lokaal talent te promoten en als ik dan terugdenk aan dit optreden vanavond denk ik te mogen zeggen dat lokale bands zoals Countdown echt in staat zijn om een goede show neer te zetten en het publiek los te krijgen.
Ik heb door initiatieven van Project Cover, Artquake, Show M, de bootcamp groep en ook de net opgestarte jamsessies in Duycker elke eerste donderdag van de maand heel veel mensen leren kennen die zich met muziek bezighouden. Met die mensen heb je een klik en dat voelt geweldig. Begonnen met begeleiding van Michelle en Branko die bij mij op de KSH zaten en vervolgens leer je op bovenstaande evenementen jongelui kennen van het HVC, Haarlemmermeercollege en het Kaj Munk. Dat is waardevol en speciaal!

Tekst: Marcel Harlaar
Fotografie: Shirley Hill / Eigenwijze Fotografie

Naschrift:
In een reactie op het interview schrijft Nina: ‘Eigenlijk heb ik niet eens genoemd dat het begonnen is met een scouting van Joop van den Ende bij MZK waar ik destijds musicallessen volgde. We traden toen op in de Schouwburg van Haarlem en dat heeft toen naar mijn eerste officiële optreden geleid in de musical Joseph. Een geweldige ervaring die ik nooit had willen missen en waar ik een aantal geweldige vrienden heb overgehouden zoals Jamai Loman, Stanley Clementina, Paul Walthuis en nog veel meer van die geweldige talenten!’