De tweede voorronde van de Rob Acda Award 2013/2014 is op 6 december 2013 gewonnen door de Hoofddorpse cross-over rap rock band 12:04. De band gaat samen met de winnaar van de eerste voorronde, Galloway Hill, door naar de finale.

Hoofddorpse band 12:04 staat in de finale van de Rob Acda Award (Foto: 12:04)

Hoofddorpse band 12:04 staat in de finale van de Rob Acda Award (Foto: 12:04)

Verwacht van de bandleden van 12:04 geen standaardreactie op de vraag of je ze wat vragen mag stellen. Op mijn verzoek kwam een bericht in volzinnen die je tegenwoordig niet vaak meer tegenkomt. Dat wekt ook enige verwachting en vergroot het mysterie rond deze band en de bandnaam.

Kennis zal toenemen
Het eerste mysterie dat opgelost wordt is de bandnaam 12:04. Vocalist Myscu legt uit: “De bandnaam duidt geen tijdstip aan, maar is de aanduiding van een passage uit de Bijbel, boek Daniel, vers 12:04. De passage waar vanuit wij onze energie trekken en waar wij op voortborduren luidt als volgt: ‘Maar houd deze woorden geheim, Daniël, en verzegel het boek tot de eindtijd. Velen zullen op zoek gaan en de kennis zal toenemen.’ Vandaar de slogan van de band: ‘Knowledge Will Increase In The Last Days’.”

De Hoofddorpse band 12:04 is dan ook een band met een boodschap. In de filosofie van de band is het muzikaal nog geen vijf over twaalf. Er is hoop en dat spreekt ook uit de energieke mix van verschillende muzikale stijlen die de bandleden omarmt. “De benadering van ‘nog geen vijf over twaalf’ is wel allesomvattend van hetgeen we willen uitdragen,” voegt Myscu er aan toe. De inhoudelijke boodschap van muziek en teksten van 12:04 is dat het einde der tijden nog niet in zicht is. Dus is er tijd om mooie muziek te maken die een cross-over is van rock, rap en funk waarin het experiment niet geschuwd wordt.

Juryrapport
Muzikaal zit het strak in elkaar en kregen ze een lovende recensie naar aanleiding van het optreden in de tweede voorronde van de Rob Acda Award: “In de volgepakte kleine zaal van Patronaat was 12:04 de gelukkige jurywinnaar. “Het viertal wist geconcentreerd een strakke set neer te zetten, waarbij ze funk, hardrock en hiphop mixen tot een erg knap eigen repertoire”, aldus de jury. De mannen stromen daarmee direct door naar de finale op 21 maart 2014 en daarmee maakt  12:04 kans op een optreden op Bevrijdingspop. Wat dan ook wel weer een veelzeggend festival is met verwijzing naar de bandnaam.

Diepgaande teksten
Vanaf 2012 is de huidige bezetting een feit met vocalist Myscu, bassist Stephano, Eddo op drums en Mark op gitaar. Er brak muzikaal een nieuwe fase aan. Ze vonden een eigen sound en na een diepgaande discussie over de ware betekenis van ‘het einde van de wereld’, dat volgens de voorspellingen van de Maya’s aan het einde van dat jaar plaats zou moeten vinden, kwamen zij uit op een passage uit de Bijbel. Ondanks dat de muziek geen religieuze aard heeft, sprak het onderwerp aan en het mystieke karakter achter deze zin paste goed bij de diepgaande teksten van de band. Daarbij lag de naam 12:04 lekker in het gehoor en verwijst de naam ook nog eens heel symbolisch naar de maand van het jaar waarin deze werd gekozen..

Eigenwijs en herkenbaar
De muzikale stijl van 12:04 is te typeren als cross-over, een mix van verschillende stijlen: rock, funk, rap en hiphop. De bandleden hebben een uiteenlopende muzikale achtergrond en dat maakt hun sound eigenwijs en herkenbaar, een geluid dat je pakt en meesleept en waarin energieke explosies worden afgewisseld met relaxte flows. Daarin vinden ze hun inspiratie in bands als Clawfinger, Urban Dance Squad, Incubus, Dog Eat Dog, Biohazard, Rage Against The Machine en de Red Hot Chili Peppers. Kort na het bereiken van de finaleplaats stelden we de leden van 12:04 enkele vragen.

Wat betekent deze prijs voor jullie?
‘Het is al per definitie een eer om geselecteerd te zijn voor de Rob Acda Awards, maar om ook nog eens extra bevestiging te krijgen voor onze kunsten en een finale plaats binnen te slepen, maakt dit wel extra zoet.’

Hoe was het niveau van de andere bands?
‘We waren/zijn zeer te spreken over het niveau van onze collega’s en vonden iedere band een grote kanshebber. Des te groter was de verrassing dat wij uiteindelijk met de finaleplaats naar huis gingen.’

Denken jullie kans te maken op een optreden op Bevrijdingspop?
‘Natuurlijk is het niet aan ons om dat uit te maken. Maar gelet op onze inzet en energie en de overtuiging dat wij wel degelijk iets (nieuws) te bieden hebben, achten wij onze kansen minstens even sterk als die van de andere finalisten.’

Hoe lang spelen jullie al samen?
‘Er lag reeds een basis met de gitarist en de bassist die naarstig op zoek waren naar andere bandleden om hun muziek kracht bij te zetten. Na wat wisselingen met vocalisten en drummers is de huidige formatie sinds april 2012 een feit.’

Hebben jullie al een platencontract?
‘Nee, maar we zijn dermate hongerig dat wij ons graag ter beschikking stellen van een.’

Wat vinden jullie van de muziekscene in Haarlemmermeer?
‘Opvallend gevestigd en goeie scene. Er wordt veel gewerkt in de directe omgeving aan leuke initiatieven.’

De finale van de Rob Acda Award vindt plaats op  21 maart 2014. Op 3 januari 2014 staat een andere Hoofddorpse band op het podium in Patronaat: We Patriots.

Tekst: Marcel Harlaar
Fotografie: 12:04

Meer: klik hier