We Patriots staat op 3 januari in de derde voorronde van de Rob Acda Award. Hun meest recente plaat A Dog’s Tale kwam eind september uit. Tijd om de leden van de band eens aan de muzikale tand te voelen.

We Patriots bij de opnames van hun clip voor het nummer 'Five Years From Now'

We Patriots bij de opnames van hun clip voor het nummer ‘Five Years From Now’

We Patriots is als duo begonnen: Frank Eijkenduijn (drums) en Marco Braam (songwriter en alle andere instrumenten). De laatste is vooral bekend van Fatal Flowers, maar speelde ook in MVP’s en Braam & Wolters. Ze waren lekker met het arrangeren van Marco’s songs en maakten opnames op zijn zolder met behulp van de iMac en ‘Logic’. Frank: ‘Omdat we live wilden spelen hebben we versterking gezocht bij Kasper Jansen (gitaar), Sjoerd Braam – zoon van  – (speelt nu 1,5 jaar gitaar) en Rick Braam – ook zoon van – (speelt nog geen jaar basgitaar)’.

Ultieme popsong
Frank en Marco honkbalden samen en ook muzikaal bleek het enorm te klikken. Ze gingen samen aan de gang. Aanvankelijk hadden zij nog geen doel, behalve lekker muziek maken. Vanuit de wens om live te spelen is de band uitgebreid tot een vijfmansformatie. Frank: ‘Live hoefde voor Marco niet zo, aangezien hij alles al had meegemaakt, maar ik nog niet…dus ik heb een beetje gepusht. Maar nu vindt Marco het wel tof, ondanks dat hij zijn vreugde puur haalt uit het schrijven van songs. Zijn wens is ooit nog eens de ultieme popsong te schrijven.’
Voor de hand liggende vraag is waar de naam vandaan komt. Frank antwoordt dat het op kwam als poepen. Ze hadden een melige bui. Ze sloegen met de vuisten op de borst en toen: ‘…uch…We Patriots….hahaha’.
We Patriots heeft  inmiddels vier platen gemaakt waarvan de eerste twee verwijderd zijn van iTunes.  Hun derde plaat werd geinig ontvangen in een kleine aanhang. Op de meest recente plaat getiteld A Dog’s Tale krijgen ze meer positieve reacties:  ‘Over twee maanden weten we ook hoe deze loopt, want de data lopen iets achter via TuneCore.’

Clubtour zit er niet in
De Rob Acda Award betekent voor Frank Eijkenduijn wat meer exposure, maar als band betekent het gewoon lekker spelen op een professioneel podium. En het is tevens een stukje erkenning dat ze mee mogen doen, zegt hij.
De muziek van We Patriots laat zich beschrijven als pop of rock, in de alternatieve hoek. In de volksmond ook wel ‘Engelse bandjesmuziek’ genoemd die is beïnvloed door de bands als dEUS, The Beatles, David Bowie, de New Wave muziek van de jaren tachtig. Maar Marco en Frank zijn allebei lijp van Rush, en de jongere leden de noise van Green Day. Hun inspiratie halen de bandleden uit het dagelijks leven, van stress tot lol.
We Patriots is alweer druk bezig met nieuw materiaal bezig. Voor album nummer vijf hebben ze alweer tien songs grofweg staan… Frank: ‘sommige moet ik nog indrummen, twee zijn er  al klaar, andere nog helemaal aan het begin. Een clubtour zit er voorlopig niet in: ‘We zijn gewoonweg te druk met ons werk…..we kiezen dus zorgvuldig onze optredens en inschrijvingen.’
Frank Eijkenduijn’s mening over de muziekscene in Haarlemmermeer is positief. ‘Top! Duycker speelt voor ons een belangrijke rol daarin, maar dat er zat talent is is zeker!,’ zegt hij afsluitend.

We Patriots bekijken: hier

Tekst: Marcel Harlaar