De leden van band Hibakusha (Japans voor de gevolgen van een explosie)  komen uit Hoofddorp en Haarlem. De muziek van de vijfmansformatie laat zich beschrijven als stevig beukende groove-metal. Dit jaar voeren zij hun eerste shows op en zijn ze bezig met de opnames van hun debuut EP. De sympathieke blonde bassist Sjoerd Folkeringa staat ons in de oefenruimte in Duycker Hoofddorp te woord; er wordt hard geoefend om van het optreden op Strudelfest op 7 december een succes te maken.

Wanneer zijn jullie begonnen?

Hibakusha staat op 7 december op Strudelfest in Poppodium Duycker in Hoofddorp

Hibakusha staat op 7 december op Strudelfest in Poppodium Duycker in Hoofddorp

De band is eind 2012 opgericht toen Ruben Leendertse (gitaar), Arthur van Schaik (gitaar) en Eddo van den Bos (drums) bij elkaar kwamen om te jammen. Ik werd door Ruben gevraagd om bas te komen spelen rond de jaarwisseling en Twan Driessen (vocals) vond ons in de zomer van 2013 via een tip die hij kreeg van Daniël de Jongh van de Nederlandse metalband Textures die wist dat wij opzoek waren naar een vocalist. Dus wij zijn nu een half jaar een compleet vijftal.

Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?
Ruben en Ik speelde hiervoor van 2003 tot 2009 in Cyanide, een Hoofddorpse nu-metal band. Arthur kende we ook al jaren uit onze vriendenkring en heeft in 2009 kort als vocalist meegedaan in Cyanide voor we uit elkaar gingen. Eddo drumde jaren in Blue Tree, een funkrock band waar we vaak mee hadden opgetreden. Twan vond ons toen we online een vocalist zochten.

Jullie muzikale invloeden staan vermeld op Facebook. Zijn er nog andere?
We noemen deze invloeden op onze Facebook pagina omdat de stijlen van deze bands het meest vergelijkbaar zijn met wat we doen met Hibakusha. Maar natuurlijk hebben we allemaal veel meer invloeden. Geen enkel lid van de band luistert alleen naar metal, ik luister persoonlijk bijvoorbeeld ook graag naar jazz en elektronische muziek. Het is onmogelijk om op te noemen wat me allemaal heeft geïnspireerd, maar bands als Meshuggah, Sikth, Deftones, Karnivool, Tesseract, Nothingface, Fell Silent, Textures, Korn, Vildhjarta vormen een goede samenvatting van wat ons als metal band enthousiast maakt om herrie te maken.

Wat heb je nu op de draaitafel thuis liggen?
Ik luister nu veel naar het laatste album van Tesseract, een progressieve metalband uit het Verenigd Koninkrijk, een keiharde metalband uit Zweden genaamd Humanity’s Last Breath, Het laatste album van de Servische gitarist David Maxim Micic, maar ik ben ook gek op het nieuwste album van Eefje de Visser, een Nederlandse singer/songwriter.

Spelen jullie alleen eigen materiaal?
Op dit moment wel, we spelen wel eens met het idee om een cover te doen, misschien een nummer van een van onze lievelingsbands of een popsong die we ombouwen naar een metalversie, maar dat is er nog niet van gekomen. We zijn te druk bezig met ons eigen materiaal. Ruben schrijft alle nummers thuis en die worden in de oefenruimte met feedback van de andere bandleden nog aangepast en dit zorgt voor een redelijk snel schrijfproces. Ruben heeft altijd nummers klaarliggen om mee verder te gaan. Covers komen er vooralsnog niet, maar we sluiten het niet uit.

Wat is de gedachte achter de bandnaam?
Een bandnaam bedenken is altijd lastig, wij vonden het belangrijk om iets bijzonders te kiezen. Iets dat eruit springt. Wij hadden met onze vorige band Cyanide een nummer dat Hibakusha heette.

Is Strudelfest jullie eerste liveoptreden?
Strudelfest wordt ons derde optreden. Onze eerste show was op 31 mei ook in Podium Duycker voor de Strudel Housewarmin, dat is een opwarmingsavond voor het Strudelfest die in de zomer vóór het festival wordt gehouden. We openden toen de avond met een instrumentale set omdat we nog niet compleet waren. Hiervan zijn twee video’s terug te vinden op Facebook en ons Youtube kanaal http://www.youtube.com/hibakushaband . Ons tweede optreden hadden we, nu compleet, eind oktober op het Halloween feest van de N201 in Aalsmeer.

Heb jullie al veel nummers?
Wij hebben op dit moment zeven nummers af. Onze nummers zijn gemiddeld vijf minuten+ dus we hebben in totaal bijna drie kwartier aan materiaal.

Verdere plannen?
We zijn op dit moment bezig met een EP. Daar komen vijf nummersop en komt mogelijk  de eerste helft van volgend jaar uit.

Wat vinden jullie van het muziekklimaat in de Haarlemmermeer?
Er zijn niet erg veel plekken om te spelen in Haarlemmermeer en daardoor denk ik dat veel bands het moeilijk vinden om een podium voor hun muziek te vinden. Zo´n zes jaar geleden toen Ruben en ik met Cyanide speelden, had je bijvoorbeeld nog het Jongerencentrum de Lans en De Hoeve in Hoofddorp en werden er ook nog wel eens leuke zomerfestivals met bandjes opgezet in de omgeving, zoals Brainwash, Artquake open air en Born2Bwild festival. In mijn ervaring waren er toen ook veel meer bandjes in Haarlemmermeer. Podium Duycker is nu natuurlijk weer meer dan twee jaar open en daar wordt steeds meer gedaan aan lokale bands, zo heb je nu ook Local Heroes elke maand. Dat soort dingen zijn een goede actie!

Hibakusha bestaat uit:

Twan Driessen – Vocals
Ruben Leendertse – Guitar
Arthur van Schaik – Guitar
Sjoerd Folkeringa – Bass
Eddo van den Bos – Drums

Tekst: Marcel Harlaar
Fotografie: Linze Folkeringa